Zadenbibliotheek Ellen van Beginhoven

Uit de nalatenschap van Ellen van Beginhoven mochten wij haar zadencollectie adopteren. Een zadenbibliotheek in Eindhoven was een van de dromen van Ellen. We geven er graag wat meer vorm aan. Doe je mee?

Zadenbibliotheek: het concept

Het is een evolutie van het leen-model van een bibliotheek. We hebben zaden in plaats van boeken. Het lenen passen we aan door nemen en geven. Je neemt zaden mee uit de zadenbibliotheek, je plant de zaden en laat ze groeien en bloeien tot de planten weer zaden hebben en je levert dan aan het eind van het seizoen een deel van je zadenoogst bij de zadenbibliotheek.

Catalogus

We gaan de zaden van Ellen inventarisen en in een online catalogus zetten. Dat is de basis van onze collectie. We nodigen jou uit om mee te helpen met het in standhouden en uitbreiden van de collectie.

Je kan straks uit de catalogus zaden reserveren, die je dan op afspraak of op evenementen kan afhalen – en ook weer retourneren.

Gratis

Het lenen van de zaden is gratis, onder voorwaarde dat je verse zaden retourneert. Dat gaat op goed vertrouwen.

Belangijk voor klimaatadaptatie en voedselzekerheid

Vroeger, voor de industriële voedselproductie, kenden we “landrassen”, rassen van akkerbouw en tuinbouwgewassen die door de boeren zelf geteeld en veredeld werden door selectie van de zaden van meest geschikte planten. Zo ontstonden variëteiten die het best floreerden op een specifieke plek, met eigen microklimaat, bodem, bestuivers en microben.

Bovendien was het voor de boeren van onschatbare waarde om zelf-geoogste zaden te kunnen gebruik. Ze waren hun eigen onafhankelijke leverancier. Essentieel voor locale voedselzekerheid en voedselveiligheid.

We gaan met de zadenbibliotheek er aan bijdragen dat locale voedselveiligheid, voedselzekerheid en klimaatadaptatie weer kunnen opbloeien.

De ontwikkeling van nieuwe landrassen stimuleert de biodiversiteit en levert daarmee een bijdrage aan de veerkracht van onze existentiële dagelijkse voedselvoorziening.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord